Teknoloji

5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, geçen yıl 3,5 milyar işlemin e-devlet üzerinden gerçekleştirildiğini belirtti.

Koç, ATO Congersium’da düzenlenen 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda yaptığı konuşmada dijitalleşme serüvenindeki çalışmalarından, Ar-Ge çalışmalarından, patentlerden ve akıllı şehirlerden bahsetti.

Geçen yıl e-devletten 3.5 milyar işlem gerçekleştirildiğini kaydeden Koç, dijital dünya ile gençlerin hız kazandığını söyledi.

Koç, metaverse’e daha çok erkek bebek atıldığını belirterek burada söz sahibi olmak istediklerini söyledi.

Intel’de çalıştığı dönemde 61 patenti olduğunu vurgulayan Koç, “Buluşlar patentlerle korunmadığında harcadığınız zaman, işçilik ve ekonomik harcamalar bir anda yok olabiliyor. Örneğin Casio’nun aldığı Dijital ekran tipi saat patenti. 1977’de alındı, zaman göstergesinde saat ve dakikayı gösteriyor. “Ortada yanıp sönen iki nokta da içeren bir patent. Casio olmayan saatler, yanıp sönen noktalar yerine sabit noktalar kullanmak zorundaydı.” dedi.

“Yapay zeka alanında 50 bin yeni istihdam yaratmayı hedefliyoruz”

Koç, dijital dünyada ayakta kalabilmek için kendini geliştirmenin ve kendinden şüphe duymanın şart olduğunu kaydetti.

Ofis olarak yapay zekadan siber güvenliğe, dijitalleşme ve yenilikçi teknolojilerin hayata kattığı her alanda çalıştıklarını kaydeden Koç, şöyle devam etti:

“Geçen yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte yayınladığımız Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile kamuda yapay zekanın önünü açtık. Yapay zekanın GSYİH’ya katkısını yüzde 5’e çıkarmak, Türkiye’de 50 bin yeni istihdam yaratmak. yapay zeka alanında, bu alandaki mezun sayısını 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. “Bunu bine çıkarmayı ve uluslararası yapay zeka endekslerinde ilk 20 ülke arasında yer almayı hedefliyoruz. Yapay zeka, ekonomik büyümeyi ve üretkenliği artırmak için değerli bir potansiyele sahiptir. Yayınladığımız strateji ile ülkemizde bu verimliliği artıracağız.”

Koç, çağın en değerli metali olan verinin toplanması ve işlenmesi için tüm çevre ile etkileşim halinde olan cihazlara ve akıllı sistemlere ihtiyaç duyulduğunu ve bu sistemin en güzel örneklerinden birinin TOGG olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Otomobili.

“Akıllı sistemler çevreyi sararken, şehirlerin de akıllı sistemlerin kullanımına uygun, veri paylaşımını sağlayabilen akıllı şehirler olmasını sağlamalıyız. toplanacak bilgileri birbiriyle entegre ve birbiriyle bağlantı kuran akıllı sistemlere sahip akıllı şehirlerimizde kullanıyor.” Koç, akıllı şehirler için verinin olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

“Teknolojide temkinli olmaya devam edeceğiz”

Koç, nesnelerin interneti ve yapay zekanın akıllı şehirlerde var olacağını, sensörlerin, ışıkların, ölçüm cihazlarının sürekli birbiriyle iletişim halinde olacağını, bilgi toplayıp analiz edeceğini anlattı.

Akıllı binalar ve akıllı konut sistemleri sayesinde cihazların güç tüketimini gerçek zamanlı olarak göstereceğini söyleyen Koç, bu tasarrufların şehir genelinde yapıldığında kaynak israfını büyük ölçüde azaltabileceğini söyledi.

Akıllı şehirlerde tıpkı sürücüsüz araçlarda olduğu gibi doğruların uygulanamayacağı örnekler olduğunu, bariz hatalarla rekabet etme gibi risklerin olduğunu belirten Koç, “Bu nedenle her teknolojide olduğu gibi bu teknolojide de temkinli olmaya devam edeceğiz. Sürekli öğretmeye devam ederek hata oranını en aza indireceğiz.Akıllı araç almak için gün sayan bir ülke haline geldiğimiz gibi şehirlerimizin de akıllı olduğu günleri yakında göreceğiz inşallah.” dedim.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde ortaya koyduğu Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun TEKNOFEST kuşağıyla kaynaştığını anlatan Koç, “İnşallah böyle büyük vizyonlarla Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarız. ve gelecek yüzyıl Türk Yüzyılı. Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi Türkiye Yüzyılı. Aynı zamanda onu “dijital yüzyıl” yapacağız.”

Koç konuşmasını şöyle tamamladı:

“Önümüzdeki dijital dönüşümde ise en değerli gelecek, daha adil bir dünyanın anahtarı olan dijital teknolojileri insan merkezli bir anlayışla hareket edenlerin elinde. Yüksek teknolojili ve verimli çalışmaların ön plana çıkacağına inanıyoruz.” ortaya çıkmak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu